Muistilista yritystoiminnan lopettamiseen
Muistilista yritystoiminnan lopettamiseen

Muistilista yritystoiminnan lopettamiseen

Oletko lopettamassa yritystoimintaasi? Syitä yritystoiminnan lopettamiselle on monia, eikä konkurssi tai epäonnistuminen ole niistä suinkaan ainut. Yritystoiminta voi olla syytä lopettaa esimerkiksi elämäntilanteen muuttuessa, muutettaessa toiselle paikkakunnalle tai pois maasta tai houkuttelevan työtarjouksen osuessa kohdalle. Tässä artikkelissa esittelemme muistilistan yritystoiminnan lopettamiseen, jotta sinun ei tarvitsisi stressata lopettamista.

Yritystoiminnan lopettaminen

Yritysmuoto vaikuttaa siihen, miten toiminta lopetetaan. Toiminimi voidaan lopettaa ilmoittamalla maksuttomasti Patentti- ja rekisterihallitukselle ja lomakkeeseen riittää yrittäjän allekirjoitus. Osakeyhtiön kanssa tilanne vaatii useamman stepin: OY ajetaan selvitystilaan, mikäli yhtiöllä on enemmän varallisuutta kuin velkaa. Yhtiökokouksessa päätös selvitystilasta tehdään äänten enemmistöllä. Yhtiön valitsema selvityshenkilö ilmoittaa kaupparekisteriin selvitystilaan ajamisesta lomakkeilla. Ilmoitus maksaa 85€. Selvityksen tavoitteena on, että yritys olisi velaton ja netto-omaisuuden jakaminen voidaan tehdä.

Yrityksen lopettamisen jälkeen, huolimatta yritysmuodosta, on tärkeää huolehtia lopetusvuoden verotukseen liittyvistä ilmoituksista, kuten veroilmoituksesta, kausiveroilmoituksesta, alv-ilmoituksesta, työnantajasuorituksista sekä vuosi-ilmoituksista. Muista myös tarkastaa ja maksaa viimeisen verovuoden ennakkoverot!

Jos yrityksellä on yrityskiinnityksiä, eli irtainta omaisuutta, joka on pantattu saatavien vakuudeksi, tulee ne kuolettaa tai siirtää toiselle yritykselle. Kirjanpitoaineiston säilyttämisestä on sovittava ja huolehdittava ja aineistoa tule säilyttää 6-10 vuotta: tositteita 6 vuotta ja tilinpäätöstä ja kirjanpitokirjoja 10 vuotta. Tästä kannattaa keskustella kirjanpitäjän kanssa.

Viesti lopettamisesta myös ulospäin. On tärkeää pitää kiinni sidosryhmäsuhteista loppuun saakka ja pitää asiakkaat ja kumppanit tietoisina siitä, mitä tulee tapahtumaan. Tällä tavalla esimerkiksi tavarantilaajat eivät joudu vaikeuksiin, vaan voivat ennakoida ja siirtyä tilaamaan toiselta yritykseltä. Hyviä suhteita kannattaa vaalia myös siksi, että esimerkiksi toisen yrityksen palkkalistoille siirtyessä saatat törmätä vanhoihin asiakkaisiin vielä tulevaisuudessa.

Kun yritystoiminta on lopetettu onnistuneesti, on aika varata kylpylä helsinki alueelta ja nauttia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *