Oletko jo pitkään pohtinut oman yrityksen perustamista ja nyt vihdoin tuntuu, että aika on sille kypsä? Olet tehnyt suuren ja ehkä pelottavankin päätöksen mutta mitä luultavimmin elämäsi parhaan valinnan! Yrittäjyys tuo mukanaan niin vapautta kuin vastuutakin. Tässä blogissa käyn läpi yrityksen perustamisen vaiheet, joista saat tukea omalle matkallesi!
Kaikki alkaa yritysmuodon valinnasta. Pohdi, minkä kokoiseksi yrityksesi on tarkoitus laajentua, haluatko olla itse vastuussa vai tarvitsetko yhtiökumppanin, haluatko kenties pystyä jakamaan osakkeita? Vastaukset näihin kysymyksiin vaikuttavat siihen, valitsetko yrityksesi muodoksi yksityisen elinkeinonharjoittajan, henkilöyhtiön, osakeyhtiön vai osuuskunnan. Lisää tietoa näistä muodoista löydät internetistä tai paikallisesti yritysneuvonnasta.
Liiketoimintasuunnitelman tekeminen ja viilaaminen on seuraava tärkeä vaihe yrityksen perustamisessa. Jokaisella yrityksellä tulee olla yrityssuunnitelma ja idea siitä, mitä ollaan myymässä. Jos olet tuomassa markkinoille aivan uutta tuotetta, kannattaa tehdä markkinatutkimus, jotta selviää, onko tuotteelle kysyntää. Kokeile ideoidesi prototyyppejä pienessä mittakaavassa ja tulkitse tuloksia rehellisesti. Hyvin luotu liiketoimintasuunnitelma konkretisoi yrityksen toimintaa sekä sinulle että tuleville rahoittajille.
Budjetin laatimisessa on oltava rehellinen. Laske kaikki yrityksen kulut tulevan puolen vuoden ajalta niin realistisesti kuin vain mahdollista. Muista laskea mukaan esimerkiksi vuokrat, palkat, laskut ja yrityksen perustamisen kustannukset esimerkiksi lupahakemukset. Huomioi budjetin laadinnassa oman toimialasi verotuskäytännöt.
Yrityksen nimeäminen on asia, mitä moni miettii heti yritystä perustettaessa. Kannattaa kuitenkin tehdä vähitään liiketoimintasuunnitelma ennen nimeämistä, jotta nimi tukee suuntaa. Yrityksen nimen kannattaa olla helposti mieleen jäävä nimi, joka ei sekoitu muihin saman toimialan yrityksiin. Käytä internetin hakemistoja jotta saat selville, onko suunnittelemasi nimi jo käytössä jollakin toisella yritykselle. Kun nimi on keksitty, voit rekisteröidä yrityksen Verohallintoon ja Kaupparekisteriin.