Palaudu unen avulla
Palaudu unen avulla

Palaudu unen avulla

Hyvät yöunet eivät aina ole itsestäänselvyys ja monesti taistelemme saadaksemme unta tai päivän asiat häiritsevät uniamme ja emme saa unesta kaikkea irti. Univaje alkaa nopeasti vaikuttamaan niin fyysiseen kuin myös psyykkiseen hyvinvointiin ja sen seurauksena toimintakyky heikkenee. On siis tärkeää, että pystymme maksimoimaan sängyssä vietetyn ajan ja hyödyntämään unen palauttavan voiman. Voit parantaa yöuniasi kun tiedät, mitkä asiat unen laatuun vaikuttavat. Lue alapuolelta, miten voit parantaa omaa unen laatua.

Monesti panostamme pelkästään nukkumiseen yöllä ja yritämme epätoivoisesti saavuttaa kahdeksan tunnin rajan unen saannissa. Jotta unemme olisi palauttavaa, kannattaa huomioida myös päivän vaikutus yöuneen. Jos pystymme päivän aikana pitämään taukoja ja palautumaan, vähennämme kokonaisuudessaan stressiä ja silloin myös unemme paranee.

Unen laatua ja palautumista voi parantaa myös luomalla tasaiset rutiinit arkeen ja viikonloppuihin. Tasainen päivärytmi takaa sen, että myös unemme on parempaa ja jos panostamme siihen, että suljemme laitteet hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa ja menemme sänkyyn joka päivä samaan aikaan, kehomme tottuu rytmiin ja alkaa hyödyntämään lepoaikaa paremmin. Tasainen päivärytmi koskee myös syömistä. Kun syömme tasaisesti ja monipuolisesti oikeita ruoka-aineita, kehomme pysyy ravittuna ja myös illalla olemme valmiita menemään nukkumaan ilma, että tuntisimme nälkää sängyssä.

Makuuhuoneen sisustus, lämpötila ja kalusteet ovat myös tärkeitä asioita luomaan ympäristön, jossa voimme rauhoittua ja saada palautumisen onnistumaan. Lisää makuuhuoneeseen rauhoittavaa taidetta, jota voit ostaa esimerkiksi Artiks Design verkkokaupasta. Pidä huone viileänä ja suosi luonnollisia kankaita liinavaatteissa. Esimerkiksi puuvilla hengittää ja siitä valmistetuissa liinavaatteissa pystyy nukkumaan ilman tuskallista hikoilua. Makuuhuone pitää myös saada pimeäksi, joka onnistuu pimennysverhoilla ja sulkemalla makuuhuoneen ovi yöksi. Pienillä asioilla on vaikutusta ja näillä helpoilla keinoilla voit varmistaa oman palautumisen laadukkaan unen avulla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *